"Alltid lurt å stå rustet for fremtiden"

Vi møtte kjededirektør Knut Klefsås for en prat om Elfags satsning på Miljøfyrtårnsertifisering: Elfag Miljøfyrtårn.

Knut-Klefsås-Elfag

– Hei, Knut! Det meldes om nedgangstider og utfordringer i byggebransjen generelt og mange aktører kjenner dette på kroppen. Hvordan går det med Elfag om dagen?

– Hei, Christer! Det er selvfølgelig ikke noe annen situasjon for Elfagerne enn for de andre installatørene der ute, men det vi ser er at små og mellomstore installatører som driver med service har nok oppgaver enn så lenge, mens prosjektmarkedet og spesielt leilighetsbygg, det er et vanskelig marked for tiden.

– Noen medlemmer kan kanskje synes at Miljøfyrtårnsertifisering ikke er nødvendig å prioritere nå. Hva tenker du om det?

– Da tenker jeg at hvis du spoler tilbake til det forrige spørsmålet ditt, så skjønner jeg at hvis du er en mindre bedrift med 5 montører og kun driver med serviceoppdrag, så er det kanskje vanskelig å se at det er nødvendig. Men det er alltid lurt å stå rustet for fremtiden, så jeg anbefaler alle våre medlemmer å sertifisere seg!

– 1. januar trådte det en ny regel i kraft som sier at i offentlige anskaffelser skal miljø og klima vektlegges 30%. Hva slags fordeler ser du for Elfagerne etter at de er sertifisert?

– Når Elfagerne velger å Miljøfyrtårnsertifisere seg, så velger de samtidig å stå forberedt til fremtidige prosjekter. Akkurat nå er vi i en lavkonjunkturperiode. Men så vet jo vi at Statsbygg og andre offentlige utbyggere har et samfunnsansvar som forplikter å satse i akkurat i sånne perioder, nettopp for å utligne konjunktursvingningene. Ved å være Miljøfyrtårnsertifisert tar man ansvar for bedriften sin og sine ansatte.

– Har Elfag noen felles avtaler som går nasjonalt som kan påvirkes av de nye reglene?

– Nei, egentlig ikke, vi sitter på serviceavtaler i private sammenhenger som ikke er spesielt relevant på akkurat det med offentlige rammeavtaler på vegne av kjeden.

Play Video about klefsas-lysfjord-intervju-skjerm

– Elfag er jo i sterk vekst, er dette noe du ser for deg blir aktuelt på sikt?

– Ja, uten å avsløre for mye, sitter vi akkurat nå i forhandlinger med en tilbyder hvor dette er en selvfølge. Da må vi gjøre det sånn at det kun er de som er miljøsertifisert som kan svare på disse forespørslene – så det blir ikke mindre aktuelt fremover dette her.

-Noen medlemmer synes kanskje at Elfag Miljøfyrtårn virker litt dyrt. Hva skiller en sertifiseringsprosess med Elfag og Håndverksdata fra en standard konsulentprosess?

– Først og fremst vet vi at å miljøsertifisere en bedrift er en omstendelig og tidkrevende prosess. All erfaring tilsier at mange av våre medlemmer har startet prosessene før, men ikke fullført. Men gjennom Elfag Miljøfyrtårn forenkler vi dette i vesentlig grad og her får man bistand og rådgivning slik at man enklere kan fullføre løpet. – Så det er to helt forskjellige innganger på en problemstilling.

– Vi kan kanskje også nevne at Miljøkonsulenten som har utarbeidet opplegget har veldig høy gjennomføringsprosent for sertifisering?

– Ja, det er akkurat dette som utgjør forskjellen på å bruke en konsulent kontra å dra i gang dette selv. Jeg pleier ofte å sammenligne det med å være medlem i et treningsstudio og det å ha en egen PT: Du får en helt annen forpliktelse og du får et mye enklere løp.

– Ja, så får du «trent» sammen med noen også. Det sitter andre Elfagere som er med på samme «treninga», så man blir dratt med også av andre medlemmer som er på samme gruppe?

– Ja, og da får man en helt annen motivasjon!

– Noen oppmuntrende ord til slutt til Elfagerne?

– Ja, jeg kan legge til at det er flere Elfagere som har startet Miljøfyrtårnsertifiseringen og vi har mange som er ferdige, så hvis noen har spørsmål eller er usikre, kan de ta kontakt med oss, så skal vi sette dem i dialog med andre som har erfaring, avslutter Klefsås.

15.03.2024 – Christer Lysfjord, Håndverksdata

Spørsmål?

Ta direkte kontakt med Håndverksdatas Hilde Bolivar Pedersen, så svarer hun på spørsmål om sertifisering, påmelding og priser.

Hilde-Pedersen-Handverksdata
Elfag-MFT-prosess-forside2

Last ned mer informasjon

Spørsmål?

Ta direkte kontakt med Håndverksdatas Hilde Bolivar Pedersen, så svarer hun på spørsmål om sertifisering, påmelding og priser.

Hilde-Pedersen-Handverksdata

Last ned siste versjon av Eldata

Hei, vi trenger å oppdatere våre kundeopplysninger. Du må fylle inn disse før du laster ned siste versjon av Eldata.